Den stromů 2021

„DEN STROMŮ“

Podzimní dny jsme se rozhodli zpestřit akcí „DEN STROMŮ“, kterou jsme naplánovali na 16.10. 2021. Účastníci si mohli s Pepou Snopkem vyzkoušet, jak takový stromek v lese zasadit, s Marcelou Bajerovou poznat, který list či plod ke kterému stromu patří, Vašek Čevela předvedl jak náročné je strom bezpečně ořezat ve výškách a případně skácet. Malá výstavka historie dřevorubeckého nářadí překvapila, jakou naši předkové museli vynaložit sílu ke svojí práci. Divocké hřiště ožilo soutěžemi jak se trefit cíl dřevěným špalíkem, chodit na chůdách, přetahování lanem, s Jiřkou Zelenkovou vyzkoušet dovednosti v malé výtvarné dílničce. Na „Perónu vagónu“ prohlédnout výstavku co všechno je možné ze dřeva vyrobit. Největší úspěch mělo řezání dřeva ruční pilou na čas.  Ráda bych poděkovala všem, kteří nám pomáhali tuto akci po několika letech obnovit. Ještě malá připomínka jak svátek stromů vznikl.

Historie Dne stromů.
Nápad slavit 
Den stromů vznikl už v polovině 19. století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce. Tamější krajina byla přibližně před 150 lety popisována jako krajina "bez stromů". Až jeden z prvních osadníků v této oblasti - J. Sterling Morton začal v okolí svého domu pěstovat různé druhy stromů, keřů a květin. Povoláním však nebyl zahradník, ale novinář a vydavatel prvních novin, právě noviny využil k tomu, aby vyzval své spoluobčany k následování jeho příkladu - k pěstování stromů. Vysvětlil jim, že stromy zastavují větrnou erozi půdy a poskytují stín před pálícím sluncem. 
Myšlenka se postupně šířila i na další kontinenty. Jen datum oslav se liší podle klimatických podmínek a podle toho, kdy je možné stromy vysazovat. Podle CALM, australského oddělení ochrany přírody a péče o krajinu, se Den stromů slaví ve více než 50 zemích světa.

Historie Dne stromů v ČR.
Do Čech myšlenku přinesl "Svaz spolků okrašlovacích" a poprvé se zde Den stromů masově slavil počátkem dubna roku 1906. Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem, byla znovu obnovena v roce 2000. A jak se zdá podle narůstajícího zájmu, historie Dne stromů ani po více než 150 letech zdaleka nekončí.
S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami.
Den stromů se nyní slaví 20. října nejen v České republice, ale i v 
Polsku a na Slovensku. Dvacátý říjen se tak stal Středoevropským Dnem stromů.

J. Šoltísová